Vápnik nazývaný aj kalcium je minerál, ktorý tvorí približne 2% celkovej ľudskej telesnej hmotnosti. Vápnik je základná stavebná jednotka kostného tkaniva. Ak si do organizmu nedopĺňame dostatok vápnika zo stravy alebo výživových doplnkov, organizmus si potrebný vápnik vezme zo zásob z kostného tkaniva. Vápnik a jeho dostatočné množstvo sú dôležité najmä pri prevencii osteoporózy, ideálne je prijímať vápnik aj v kombinácii s vitamínom D.
Účinky vápnika
Okrem svojej významnej funkcie pre silné a odolné kosti a zuby, je vápnik taktiež dôležitý aj pre správne fungovanie srdca, svalov, nervov, zrážanie krvi a efektívne hojenie rán. 99% všetkého vápnika v tele sa nachádza v kostiach a zuboch. Prítomnosť vápnika je taktiež dôležitá pri delení buniek.
Podieľa sa teda aj na:
- raste a vývojí detí a bábätiek
- raste kvalitných vlasov a nechtov
- raste a vývoji mozgu
Vápnik je taktiež dôležitý pre prenos impulzov v nervoch.
Pravidelné dostatočné množstvo vápnika môže taktiež:
- znížiť riziko problémov s vysokým tlakom počas tehotenstva
- pomôcť regulovať hladinu cholesterolu
- regulovať krvný tlak u mladých ľudí
Užívanie vápnika
Prijímanie pravidelného dostatočného množstva je kľúčové pre normálne fungovanie mnohých procesov v organizme. Pre efektívne vstrebávanie vápnika v organizme je dôležité prijímať aj dostatočné množstvo vitamínu D.
Odporúčaná denná dávka sa líši podľa veku a aj pohlavia. Priemerná odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je približne 1000 mg.
Zvýšenú dávku vápnika môžu potrebovať napríklad:
- tehotné a kojace ženy,
- ženy v menopauze,
- ľudia s intoleranciou laktózy,
- vegáni a vegetariáni.
Medzi potraviny bohaté na vápnik patrí napríklad:
- mliečne výrobky,
- losos a sardinky,
- tofu,
- zelená listová zelenina,
- orechy a semená (mandle, sezam, chia semienka).
Príliš veľa vápnika v organizme môže spôsobiť:
- zápchu,
- plynatosť,
- nadúvanie,
- obličkové kamene.