ČO SÚ TO ANTIOXIDANTY?

Antioxidanty sú látky, ktoré v organizme bojujú proti nepriaznivým účinkom oxidačných procesov, ktoré v organizme neustále prebiehajú. Oxidáciu v tele spúšťa kyslík, ktorý má napriek svojim mnohým benefitom pre organizmus i negatívne vplyvy. Oxidácia môže spôsobiť poškodenie buiek.

Antioxidanty delíme na dva typy:

  • výživné látky (vitamíny a minerály)
  • enzýmy (v bielkovinách)

 

Antioxidanty chránia organizmus pred vznikom niektorých chronických ochorení (napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimer alebo šedý zákal). Antioxidanty môžu spomaliť starnutie buniek, a tak celého organizmu.

antioxidanty-clanok (1)

Oxidačný stres

Oxidačný stres je názov pre proces v organizme, kedy prevláda tvorba škodlivých molekúl (voľné radikály), pretože telo nemá dostatok antioxidantov, ktoré by tieto molekuly mohli neutralizovať. Tieto voľné radikály sa v skratke viažu na zdravé bunky, a tým ich ničia. 

Voľné radikály môžu mať pôvod v tele i mimo tela. V tele vznikajú ako vedľajší produkt napríklad zápalú alebo narušeného tráviaceho procesu. V prostredí okolo nás sa voľné radikály nachádzajú napríklad ako dôsledok znečisteného prostredia, fajčenia alebo konzumácie alkoholu.

Voľné radikály v tele vznikajú aj pri bežnom zdravom fungovaní, avšak taktiež v tele vznikajú aj antioxidanty, ktoré tieto voľné radikály eliminujú. Vekom však schopnosť organizmu vytvárať si vlastné antioxidanty klesá, a tak ich musíme telu dopĺňať my externe. 

Dopĺňanie antioxidantov do tela

Ako sme už spomínali, počas starnutia klesá prirodzená tvorba antioxidantov v organizme, a tak mu ich musíme dopĺňať stravou alebo výživovými doplnkami. Medzi potraviny bohaté na antioxidanty patria predovšetkým ovocie a zelenina. 

Napríklad:

  • pomaranče
  • paradajky
  • červená paprika
  • špenát
  • tekvica
  • mrkva

antioxidanty-clanok

Pri konzumácii týchto potravín však myslite nato, že pri tepelnej úprave obsah antioxidantov klesá, a tak je optimálne toto ovocie a zeleninu konzumovať v surovom stave.

Funkcie antioxidantov

  • pomáhajú spomaliť starnutie
  • znižujú riziko vzniku rakoviny
  • chránia srdce elimináciou LDL cholesterolu
  • znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb
  • zlepšujú obranyschopnosť organizmu