Čo je to zelená káva
Zelená káva je pomenovaná podľa zelenej farby kávových bôbov, z ktorých sa vyrába. Sú to rovnaké bôby, z ktorých sa vyrába aj obyčajná káva, len nie sú pražené. Zelená káva však nechutí rovnako ako bežná káva, má oveľa jemnejšiu chuť, ktorá pripomína skôr čaj ako kávu. Kávové bôby vo svojom vnútri obsahujú kyselinu chlorogénovú, ktorá sa však pražením kávových zŕn vytráca. Práve táto látka je silný antioxidant, kvôli ktorému dávajú ľudia zelenej káve prednosť pred čiernou praženou. Pri dlhodobej konzumácii zelenej kávy môže kyselina chlorogénová posilniť váš imunitný systém, môže pomôcť predísť napríklad ateroskleróze alebo nádorovým ochoreniam.
Ani prípravou sa zelená káva od praženej nelíši, avšak ak iba tým, aké tvrdé nepražené zrná zelenej kávy sú. Zelenú kávu si pripravíte jednoducho do šálky spojením ideálne dvoch lyžičiek pomletej zelenej kávy a vriacej vody, po chvíli môžete kávu scediť alebo piť tak, ako je.
Zelená káva a chudnutie
Ďalší dôvod prečo zelená káva naberá na popularite je jej schopnosť podporiť alebo zrýchliť chudnutie. Túto schopnosť má taktiež vďaka kyseline chlorogénovej. Kyselina chlorogénová však nie je zázračný elixír na chudnutie, no aj pri nezmenenom stravovacom režime dokáže zrýchliť spaľovanie tukov, čo napomáha k chudnutiu. Netreba sa však spoliehať len na účinky zelenej kávy, tá by mala byť len akýmsi doplnkom k vyváženej strave. Ak chcete schudnúť základom by mala byť zdravá vyvážená strava plná vitamínov a dostatok pohybu.
Okrem zrýchleného spaľovania tukov vám však pri redukcii hmotnosti môže zelená káva pomôcť aj svojou schopnosťou vyrovnávať hladinu cukru v krvi a dokáže aj navodiť pocit sýtosti.
Najmä vďaka svojej schopnosti regulovať hladinu cukru v krvi sa zelená káva odporúča nielen ľuďom s nadváhou, ale aj ľuďom s cukrovkou. Okrem benefitov zelenej kávy pre chudnutie, ktoré čerpá z kyseliny chlorogénovej, podporuje zelená káva chudnutie aj vďaka svojmu obsahu kofeínu.
Začnite ráno zelenou kávou
Lákajú vás benefity, ktoré ponúka zelená káva, no neviete si predstaviť deň bez nakopnutia kofeínom? Nebojte sa, pražené zrnká bežnej kávy a nepražené zrnká zelenej kávy sa v obsahu kofeínu príliš nelíšia. Šálky zelenej a praženej kávy obsahujú približne rovnako kofeínu a to cca 85 mg.
Dávajte však pozor nato, aby ste to s kofeínom nepreháňali, priveľa kofeínu môže totižto spôsobiť zhoršenie koncentrácie, triašku, búšenie srdca a dokonca aj stavy úzkosti. Jedna štandardná šálka ráno by vás mala príjemne nakopnúť minimálne na 3-4 hodiny.
Benefity zelenej kávy:
- zrýchľuje trávenie a metabolizmus
- znižuje apetít
- obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred starnutím
- vďaka kofeínu bojuje proti únave
- znižuje pravdepodobnosť rozvoju cukrovky