Hlavnou úlohou antioxidantov (ako napovedá aj ich názov) je redukovať a kontrolovať oxidačné procesy, ktoré v tele neustále prebiehajú. Oxidácia alebo pôsobenie voľných kyslíkových radikálov je v tele spôsobovaná kyslíkom a môže mať negatívny vplyv na celý organizmus. Oxidácia spôsobuje poškodzovanie všetkých buniek, a tak spôsobuje napríklad rýchle starnutie a deformáciu DNA.
Mýty o antioxidantoch
1.Všetky antioxidanty sú si rovné
Toto rozhodne pravda nie je. Rovnako ako to platí pri vitamínoch a mineráloch, každý má na organizmus iný efekt a plní iné funkcie. Antioxidanty majú okrem svojho hlavného účinku pre organizmus, čo je boj s oxidáciou, na organizmus i mnohé iné pozitívne účinky.
Tak ako by ste do svojho tela nedopĺňali iba jeden vitamín, nemali by ste zanedbávať ani prijímanie širokej škály antioxidantov.
Ideálnym riešením je experimentovanie a spoznávanie nových druhov a zdrojov antioxidantov alebo dopĺňanie antioxidantov pomocou výživových doplnkov.
2.Zdrojom je len ovocie a zelenina
Toto je mýtus. Antioxidanty môžeme získavať z mnohých iných zdrojov a nenachádzajú sa len v ovocí a zelenine. Kvalitným zdrojom antioxidantov sú napríklad strukoviny, celozrnné obilniny alebo orechy.
Antioxidanty nájdeme aj v mlieku, mliečnych výrobkoch a mäsa. Antioxidanty sa v týchto živočíšnych produktoch nachádzajú vďaka obilninovej strave zvierat, z ktorých tieto produkty pochádzajú. Preto je vhodné na týchto produktoch nešetriť, čím vyššia kvalita stravy zvieraťa, tým kvalitnejší bude aj výsledný produkt, a tak sa zvýši aj pomer antioxidantov v týchto produktoch.
3.Cvičenie a antioxidanty sú cesta k super zdraviu
Nie nie. Zvýšená fyzická záťaž ako cvičenie v tele prirodzene spúšťa zvýšenú produkciu voľných radikálov, a tak v tele prichádza ku zvýšenej oxidácii. Ak si po cvičení doplníte do tela vysokú dávku antioxidantov, zastavíte prirodzené procesy, ktoré po zvýšenej fyzickej aktivite v organizme nastávajú.
Oxidácia, ku ktorej dochádza po zvýšenej fyzickej aktivite môže mať pozitívny vplyv na chudnutie a znižuje riziko cukrovky. Príliš vysoké dávky antioxidantov môžu spôsobiť aj stratu sily.
4.Oxidáciu musíme zastaviť
Oxidácia má na telo mnoho negatívnych vplyvov, avšak netreba s ňou urgentne priamo bojovať. Voľné radikály v tele ničia bunky, a tak môže byť následkom napríklad deformácia DNA.
Voľné radikály však nemajú na organizmus len negatívny účinok. Organizmus využíva voľné radikály napríklad pri obrane tela pred baktériami, voľné radikály tak zlepšujú celkovú obranyschopnosť organizmu.
Ak voľné radikály udržiavame v organizme v norme, nič nám nehrozí. Ak však ich pomer v tele stúpne, môže to spôsobovať už spomínané deformácie DNA. Zvýšenú tvorbu voľných radikálov spôsobuje okrem zlej stravy, napríklad fajčenie alebo pitie alkoholu.