Selén je stopový prvok, ktorý sa v organizme nachádza ako súčasť bielkovín. Množstvo selénu, ktoré sa nachádza v našej strave je priamo ovplyvnené množstvom selénu v pôde, v ktorej sa tieto potraviny pestovali. V našom zemepisnom pásme všeobecne platí, že v pôde je nízky výskyt selénu, a tak ho aj my prijímame v malých množstvách. Jeho koncentrácia je vyššia v potravinách pochádzajúcich z mora, a taktiež všetkých vodných nádrží, kde je selén koncentrovanejší.
Zaujímavosti o seléne
- Názov tohto prvku pochádza z gréckeho slova "selene", čo znamená mesiac. Seléné bola grécka bohyňa mesiaca.
- Prvok selén bol objavený v roku 1817.
- Selén je dôležitý pre správne fungovanie živých organizmov, avšak vo väčších množstvách je pre tieto organizmy toxický.
- Para orechy sú výnimočná potravina. Obsahujú veľké množstvo selénu i keď nevyrastajú v pôde, ktorá je bohatá na tento minerál. Na pokrytie denných potrieb množstva selénu pre náš organizmus, nám stačí jeden para orech.
- Chemický prvok selén sa používa na zafarbenie a odfarbenie skla, taktiež sa používa v tlačiarňach i kopírkach a pri výrobe zariadení na solárny pohon.
- Používa sa taktiež na výrobu pigmentov na farbenie nielen skla, ale i plastov a keramiky, Taktiež sa používa na výrobu farieb na maľovanie.
- Selénové soli sa používajú v kozmetike na regulovanie tvorby lupín.
- Selén funguje aj ako ochrana pred otravou ortuťou.
- Ročne je celosvetovo vyťažených približne 2 000 ton selénu.
- V organizme je selén dôležitý pre zdravé kĺby, srdce aj oči. Dobrým zdrojom sú orechy, cereálie, mäso, ryby i hríby.
- Najviac selénu sa ročne vyťaží v Nemecku a najviac ho spracuje Čína.
- Selén je pri izbovej teplote v pevnom skupenstve a topí sa pri 221°C.
- Až 50% celkovej produkcie selénu sa využíva v sklárskom priemysle.
- Ak je ľudský organizmus vystavený veľkému množstvu selénu môže to spôsobiť neurologické poruchy, lámavé nechty a vlasy. Selén má v zvýšenom množstve taktiež na organizmus karcinogénne efekty.